Bursa Tophane Saat Kulesi’ne Muhakkak uğrayın.

Tophane Parkı içinde, İmparatorluğun kurucusu Osman Gazi ile ikinci padişahı Orhan Gazi’nin türbelerinin arkasında, eski adı Meydanı-ı Osmaniye olan Tophane Meydanı’ndadır.  İlk olarak Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Tophane Saat Kulesi, yıllar içinde yıkılıp yeniden inşa edilerek son haline kavuşmuş.

Tophane Parkı’nda bulunan kule 6 katlı olup, tepesinde her yöne bakan 4 adet saat bulunduruyor. Bursa’daki tarihi yerlerin en özgünlerinden olan kule, şimdilerde dijital bir saate sahip.

Bulunduğu yerden panoramik Bursa manzarasının görünmesi dolayısıyla, yangın kulesi olarak da kullanılmıştır. Şimdilerde de Belediye tarafından yangın gözetleme amacıyla da kullanılıyor.

Bursa’daki Tophane Saat Kulesi ilk kez Sultan Abdülaziz döneminde yangın kulesi olarak yaptırılır.

Kesme taştan inşa edilen kulenin ikinci ve üçüncü katında bir balkon, her cephesinde de sivri kemerli birer pencere, yanında da birer niş yer aldığı biliniyor.

Saat Kulesi’nin üçüncü katının Bursa’ya bakan yüzünde yuvarlak kadranlı bir saat olan ilk kule 1900’lü yıllarda bilinmeyen bir tarihte yıkılır. Yapımına tekrar 2 Ağustos 1904 yılında başlanmış olan Saat Kulesi, 31 Ağustos 1905 yılında tamamlanır

Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 30. yılında Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından 31 Ağustos 1906 yılında törenle açılır. Kesme taştan yapılan 6 katlı, 25 metre yüksekliğindeki Saat Kulesine 65×4.65 metre planlı yapıya dört basamaklı yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir. . Kuleye içinden yapılmış 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılır. Kulenin kare gövdesini beş profili saçak, altı parçaya böler. Her katın cephesinde yuvarlak kemerli, dikdörtgen birer pencere bulunur.

En üst katın her bir yüzüne de dört bir yana bakacak şekilde yuvarlak kadranlı birer saat bulunacak şekilde planlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir