Kapanca Limanını görün!

Kapanca Limanı denilen yer; Mudanya’nın batısındaki Tirilye kasabası ile Eşkel köyü (Daskyleion) arasında yer alan, antik kent ile liman kalıntılarının bulunduğu bir alanı kapsar.

Antik çağda Bitinya ülkesi toprakları içinde kalmış her zaman önemli olmuş bir liman.  Roma, Bizans ve Osmanlı zamanlarında da Anadolu’dan  Avrupaya uzanan önemli bir liman olmuş. Antik dönemde; ‘Caesarea Germenice’ diye bilinen yerleşmenin büyük bir olasılıkla burası olduğu tahmin edilmekte.

 Bazı kaynaklarda ise adı, ‘Germenicopolis’ diye de geçiyor. Bir diğer adının da ‘Ruheplatz der Kuh’ olduğuna dair bilgiler de mevcut.

Uygarlıklar beşiği Bursa’nın cennet köşelerinden Mudanya’da antik bir liman Kapanca… Diğer bir adıyla Germenicopolis… Tarihin ticaret sırlarını derinliklerinde saklayan Kapanca Antik Limanı, bugün doğayla buluşmak isteyenlerin eşsiz rotası… Yeşil bir bitki örtüsünün üzerinde yükselen bir medeniyete sahip Mudanya’nın huzur limanı Kapanca, dünden bugüne içinde bulundurduğu güzelliklerle selamlıyor ziyaretçilerini. Antik Liman, Mudanya’nın batısındaki Tirilye Mahallesi ile Eşkel arasında yer alan liman kalıntılarının bulunduğu bir alanı kapsıyor. Antik çağda Bitinya toprakları içindeki liman, o dönemden itibaren Roma, Bizans ve Osmanlı zamanlarında da kullanıldı. Antik çağlarda Cenevizlilerin yöresel ürün ve tuz sevkiyatı için kullandığı bilinen liman, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar İstanbul ile Bursa arasındaki ulaşımın sağlanmasında bir bağlantı noktasıydı. Bursa Ovası ve çevresinde yetişen ürünler İstanbul’a ve diğer kentlere gemilerle Kapanca’dan gönderiliyordu. Ticaret sırlarını masmavi bir gökyüzünün altındaki derinliklere saklayan Kapanca, bugün tüm güzelliğiyle doğa severleri kucaklıyor.

Kapanca’nın asıl merkezinden 300 m. kadar ilerisinde çevre halkının ‘Ayani’ (Aya Yani ya da Aya İrini olabilir.) dediği bir kilise harabesi mevcut zaman zaman define avcıları tarafından zara verilmiş olsa da tarihin sesini fısıldıyor kulaklarınıza. Ayani kalıntılarından tepe altına doğru ilerler ken  bir mağara bulunuyor kim bilir belki de zamanın da depo olarak kullanılmış.

Kilisenin 300-400 metre kadar daha batısında, aradaki tepeciğin hemen öbür yüzünde ‘Ketendere’ denilen küçük akarsu yıllardır bu tarihe şahitlik etmiş. Derenin denize yakın kısmı, aynı zamanda antik çağdan beri küçük gemilerin ve kayıkların rüzgarlı havalarda, dalgadan korunmak için sığındıkları bir doğal liman. Karşıdaki İmralı adası ile Armutlu yarımadası adeta selamlıyor yüzyıllardır. Farklı bir gün geçirip tarihe yolculuk yapmak isterseniz Kapanca Limanı’nı sizi bekliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir