Mahfel’de bir kahve için !

eskilerde Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali ,Oktay Akbal ,Orhan Kemal gibi nice edebiyatçının oturup sohbete daldığı bir kahve.

Bursa’da en güzel ve manzaralı noktalardan biri olan setbaşı köprüsü kenarında yer alan tarihi kahve. Eski Bursa fotoğraflarında da görülen bu sevimli kahve, tarihi ahşap binası ve uzun bir döneme şahitlik etmiş bahçesi ile birçok insanın uğrak yerdi.

Okey taşlarının ve çay kaşıklarının sesleri ile kadınlı erkekli, öğrencisinden sanatçısına kadar birçok farklı tabakadan insana sohbet mekanı olmuş olan mahfel, 1999 civarında şaibeli bir yangın ile kül oldu.

Tarihi yapının küllerinin yerine, 2000 yılında bir bina dikildi.

“1 nisan 2006 tarihinde Mahfel restoran adıyla hizmete açılan konak, 1800 lü yılların ikinci yarısında bir Rum üzüm tüccarı tarafından kurtuluş savaşı’na kadar ev olarak kullanılan yapı, sahibi olan ailenin Türkiye’yi terketmesiyle Türkiye cumhuriyeti mülkiyetine geçmiştir. bir süre askeri mahfel olarak da kullanılan yapı, sonraki yıllarda şehir kulübü olarak kullanılmış, 1926 haziranında Atatürk’ü de iki kez ağırlamıştır. 1937 yılında yapılan açık arttırma ile evi satın alan ve sonraki yıllarda urla’nın belediye başkanlığını da yapan Hüseyin Zeren, ailesiyle üç nesil bu konakta yaşamıştır.”yaptırılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir