Kapalı çarşı’da alışveriş yap!

Orhan Gazi döneminde, hanların araları çatılar ile birleştirilerek kapalı çarşılar yapılmıştır. Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey Eski ve bakırcılar çarşıları eklenerek yıllar içerisinde son halini almıştır.

“Kapalı Çarşı’mız da Bedesten civarı ile Emir Han arasında kalan bir bölüm olarak zamanın bezcileri, kavukçuları, sahafları, tahtacıları, çuhacı ve aktarların bulunduğu bir çarşı olarak ortaya çıkıyor. Zamanla üstü kapatılarak Kapalı Çarşı haline getiriliyor. Bu süreç 7 asır öncesinden başlayarak bugüne kadar devam ediyor. Kapalı Çarşı bizim çarşılar arasında ‘amiral’ diye nitelendirdiğimiz en kıymetli çarşımız. Etrafındaki diğer çarşılara da sinerji veren bir çarşımız. Kapalı Çarşı’mız asırlarca farklı iş kollarına yönelik ticaretini yaparken, son yüzyıl özellikle de son 50 yılda daha ziyade sarrafiye ve kuyuma yönelik bir ticarete dönüyor. Kapalı Çarşı’mızın şu andaki en büyük özelliği kuyumcuların konuşlandığı büyük bir çarşımız olması. Kapalı Çarşı’da şu anda 130 dükkan var.”

1958 yılında tamamen yanan kapalı çarşı yeniden inşa edilmiştir; ilk halinde olduğu gibi tek katlı olarak değil; alttan zemin kat, sokak seviyesinde ve yolların iki tarafında dükkanlar ve dükkanların üst katları olarak inşa edilmiştir. Çarşının üstü de modern bir şekilde kapatılmıştır. 1855 depreminde yıkıldıktan sonra üstü açık kalan İvaz Paşa ve Eski Bakırcılar Çarşıları da 1960 yılında restore edilerek üstleri kapatılmıştır.

Şehrin ticaret ve alışveriş vitrini Kapalı Çarşı, içindeki 130 dükkanla, asırlardır koruduğu tarihi imajını yitirmeden hizmet vermeye devam ediyor.

Kapalı Çarşı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2014 yılında alınan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” miras alanının 6 alt bileşeninden biri olan Hanlar Bölgesinde yer alıyor.

Günümüzde  tarihi atmosfer eşliğinde, yaygın olarak kuyumcuların yer aldığı çarşıda keyif alarak gezip alışveriş yapabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

kapalı çarşı bursa haritası

konumNalbantoğlu Mah, Kapalı Çarşı Cad., 16010 Osmangazi/Bursa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir