Uludağ Gazoz’un tadına bakın!

Bursa, dünya çapında markalar üreten verimli bir kenttir. Uludağ Gazozu, Erbak ailesinin Bursa’dan tüm dünyaya tanıttığı bir markadır.

Uludağ Gazozu ve onun yaratıcısı olan Nuri Erbak, gazozculuk tarihinde bir efsanedir. Nuri Erbak’ın babası Mehmet Hakkı Erbak (1884-1938), 1930 yılında eski gazozcu Bursalı Mustafa Naci Bey’le birlikte ilk gazozhaneyi açmaya karar vermiş ve İstanbul’daki Sami Kohen’den iki gazoz makinesi alınıp Setbaşı’nda ilk gazoz fabrikasını açmıştır.

Ülkemizin en eski maden suyu üreticilerinden biri olan Mehmet Erbak, çok eski yıllardan beri Uludağ Maden Suyu’nu üretmekteydi. 1877 yılında saraya mensup ailelerden Talat Paşa ve Fuat Bey, Fransız bir yatırımcı ile birlikte Keşiş Dağı Maden Suyu’nu, o günün koşullarına göre endüstriyel olarak ilk kez şişeleyip satışa sunmuşlardı. 1890-1900 yıllarında Fuat Bey’in ölümü üzerine Keşiş Dağı Maden Suyu’na ait hisseler Sıtkı Bey’e, Fransız ortağın hisseleri ise İtalyan yatırımcı Signor Parrodi’ye intikal etmiştir. 1912 yılında Padişah Sultan Mehmet Reşat Han tarafından, Osmanlı İmparatorluğu döneminin ilk işletme imtiyazı Keşiş Dağı Maden Suyu’na verilmiştir. 1925 yılında da Mehmet Hakkı Erbak Bey, Keşiş Dağı Maden Suları işletmesinin müstecirliğini alarak içecek sektörüne adım atmıştır.

Erbaklar’ın ilk gazozunun markası Nilüfer idi. İlk kez gazlı meşrubat Nilüfer markasıyla üretilmiştir. 1931 yılında, Keşiş Dağı adı, Uludağ olarak değiştirilince, Cumhurbaşkanı Atatürk tarafından Uludağ Maden Suları’na işletme imtiyazı verilmiştir. 1932 yılında Mehmet Hakkı Bey’in oğlu Nuri Erbak, Uludağ Gazozu’nun orijinal formülünü bulmuş ve Uludağ markası ile pazara sunmuştur. Nur Kola ve Frutti markası ile Türkiye de ilk kez kolalı ve portakallı gazlı içecekler üretilmiştir. 1966 yılında İtalyan Prot marka 6000 şişe/saat kapasiteli dolum makinesi ithal edilerek orijinal Uludağ şişelerinde ilk kez üretim yapılmıştır. 1975 yılında ürünler, Franchising sistemi ile Hollanda ve Almanya’da üretilerek tüm Avrupa’ya pazarlanmaya başlanmıştır. 1985 yılında Türkiye’de ilk kez diyet gazoz, diyet portakal ve diyet kola üretimi gerçekleştirilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir