Bursa Aşıklar Kahvesine gidin!

Bursa’da köylü pazarı diye bilinen çarşının içinde bulunan çay ocağının adı.

1955 yılından beri faaliyette olan mekanı mutlak görülmesi gerekir kılan şey, günün her saatinde bağlama çalınıp türkü söyleniyor olmasıdır. dört, beş hatta bazen altı kişi toplanır ve geniş repertuarlarından örnekler sunarlar. Koro halinde çalmalarına rağmen kusursuz yaparlar işlerini.

Mekanın büyüsünün tam olarak anlaşılması için :

Aşıklar Kahvesi’nde biri başlıyor vurmaya bağlamanın tellerine, diğerleri gidiyorlar arkasından. Öyle bir uyum, ahenk çıkıyor ki ortaya, insanı mest ediyor. Diyorlar ki kahvedeki aşıklar: “’Halk müziğinde ayak vardır. İşte biri başladı mı çalmaya biz onun başladığı ayağı biliriz, ona göre eşlik ederiz.”’
Bir de diyorlar ki: “’Burada çalabilmek ve söyleyebilmek için bir ahenk olması gerekiyor, yani her ‘ben çalıyorum’ diyenle beraber çalamıyoruz. Ahenk lazım, çalanın söyleyenin diğer çalanlara ve söyleyenlere ayak uydurması lazım”’ Bence sadece bu kadar değil; dinleyenlerin de bu ahenk içinde olması ve aşıklara ayak uydurması gerekiyor. Bu ahengi tutturmuş emekli derici Niyazi Abi, taksi şoförü Rauf Abi ya da Hacı Şaban Abi, bu muhabbet ortamını sağlayan Aşıklar Kahvesi’nin sahibi Muhsin Abi haftanın herhangi bir gününde, günün herhangi bir saatinde, oradan geçerken çaldıklarıyla, söyledikleriyle sizi içeri davet ediyorlar. Bu davete icabet edin herşeyi unutup, yenileneceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir