Cumhuriyet Caddesi’nde Dolaşın!

Cumhuriyet Caddesi, Bursa şehir merkezinde Zafer Meydanı’nda başlayıp, Gökdere Bulvarı’nda son bulan caddedir.

Bursa’da ticaret hayatının en yoğun olduğu yerlerin başında gelir. Trafiğe kapatıldıktan sonra tramvay ulaşımı ve cephe sağlıklaştırma ile Bursa’nın en prestijli caddesine dönen Cumhuriyet Caddesi üzerinde 270 adet dükkan bulunmaktadır, bu dükkanların geneli Züccaciye, Halı ve Perde üzerine satış yapmaktadır. Cumhuriyet Caddesi’nde işletilen nostaljik tramvay, günde 7 bini aşkın yolcu taşımaktadır.  Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Burası Neresi? Bursa’nın en yoğun caddeleri arasında bulunan Cumhuriyet Caddesi, şehrin tempolu yaşamını yakından görebilmek için gezinizin bir iki saatini burada geçirebilirsiniz. Cadde, Zafer Meydanı ile Gökdere Bulvarı arasında boylu boyunca uzanıyor olup genellikle züccaciye, halı ve perde satışı olmak üzere toplamda 270 işletmeye ev sahipliği yapmaktadır. Caddenin geçmişine baktığımızda II. Abdülhamit dönemine kadar uzandığı görülmektedir. Mahmud Reşid Paşa tarafından yaptırılan yola, padişaha ithafen “Hamidiye Caddesi” adı verilmiştir. İlerleyen dönemlerde adını “Meşrutiyet” olarak değiştirilen caddenin, yeni ismini ise 1926 yılında almış. 2004 senesinde onarım çalışmaları içerisinde araç girişlerine kapalı hale getirilerek yayalar için güvenli bir hale dönüştürülmüştür. Tramvaya atlatın ve caddeyi gezmenin tadına varın!

1. Abdülhamit zamanında, Mahmut Reşid Paşa’nın valiliği sırasında yaptırılmış ve II. Abdülhamit’e ithafen Hamidiye Caddesi adını almıştır. Caddeye II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Meşrutiyet Caddesi, 1926 yılında da Cumhuriyet Caddesi ismi verilmiştir.

2004 yılında araç trafiğine kapatılarak, sadece yayaların kullandığı bir cadde haline getirilmiş, cadde üzerindeki yapıların dış cephe düzenlemeleri yapılmıştır. 2011 yılında ise cadde üzerinde ulaşımı sürdürmek amacıyla 2,4 km uzunluğunda ve 5 durağı bulunantramvay hattıinşa edilmiştir. Tramvayın enerji beslemesi için inşa edilen kataner direkleri, resim-fotoğraf sergileri için de uygun hale getirildiğinden; cadde bir yönüyle sanat galerisi işlevi görebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir