Kükürtlü Kaplıcaları’nda Şifa Bulun !

Bademli Bahçe Kaynağı’na bağlı olan bu kaplıcalar, Bursa merkezi ile Çekirge arasındadır. Yedi kaynağı vardır.

Kükürtlü ve radyoaktif olan bu sular, banyo ve içme olarak Vakıfbahçe Kaynağı ile aynı özelliklere sahiptir. Ayrıca Kükürtlü sular periferik damar hastalıklarına ve kronik iltihaplı hastalıklara iyi gelmektedir.

Kaplıcanın kadın ve erkek bölümleri farklı tarihlerde yapılmıştır.

I. Murad tarafından 1380 tarihlerinde yapılmış olan erkekler kısmında ili eyvan, bir halvet ve bir de hela yer alıyor. Erkekler bölümünün soğukluk kısmı ve kadınlar bölümü ise II. Bayezıd tarafından 16. yüzyılda inşa ettirilmiştir.

Kaplıcanın duvarları ile kubbe kasnağı kesme taştan yapılmıştır. Başka bir dönemde ikinci bir kasnak oluşturularak kubbe meyili azaltılmış ve kiremit ile örtülmüş. II. Beyazıd Dönemi’ndeki hali hazırda olan hamama şimdilerde giriş olarak kullanılan cemakanlı bir kısım eklenmiştir. Kagir olan ana binalara 19. yüzyıl ortalarına gelindiğinde ahşap otel odaları ilave edilmiştir.

Kaplıca mülkiyeti  Osman Efendi’ye geçmesinin ardından 1930 tarihlerinin sonunda otel bölümü, hamamı üç taraftan çevreleyecek biçimde büyütülmüş, kuzeyine tonozlu bir banyo halveti, güneyine uzun bir sıra banyolar dairesi eklenmiştir. 1978 yılına dek otel olarak faaliyet gösteren tesislerin, 1978’de Uludağ Üniversitesi tarafından bir rehabilitasyon merkezi şeklinde değerlendirilmek üzere kamulaştırılmasına karar verilmiş ve 1981’de Üniversite’ye tesislerin devredilmiştir. Ardından başlatılan yenileme çalışmaları 1922 senesine dek tamamlanmıştır.

Kaplıcalar Bademli Bahçe Kaynağı’na bağlı olup Bursa merkez ilçe ile  Çekirge arasındadır. Toplamda yeni kaynağa sahip olan Kükürtlü’nün, oteli, Yeni Kaplıca, Kaynarca ve Karamustafapaşa hamamları bu kaynağa bağlıdır. Suyun içerisi kükürt ve  radyoaktifli olup banyo ve içme olarak Vakıfbahçe Kaynağı ile aynı özelliklere sahiptir. Ayrıca Kükürtlü suları periferik damar hastalıklarına ve kronik iltihaplı hastalıklara iyi gelmektedir.

Kükürtlü Kaplıcaları haritası
  • Konum: Kükürtlü, 3. Kaynak Sk., 16080 Osmangazi/Bursa
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Telefon: 0224 234 76 87
  • Yol tarifi al >

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir