Bursa’da padişahların halkı selamladığı köşkü ziyaret edin!

Hünkâr Köşkü, Bursa’nın güneyinde, Yıldırım ilçesine bağlı Uludağ eteklerindeki Temenyeri parkının güney-üst kesiminde şehre hâkim bir noktada yer alır.

Yapı 1844 yılında Sultan Abdülmecid’in Bursa gezisi nedeniyle (salt. 1839-1861) dönemin Bursa Valisi Mehmet Salih tarafından “Av Köşkü” olarak yaptırılmıştır.


Padişah Abdülmecid’in Bursa’yı onurlandıracağı haberi üzerine kentin güneyindeki Keşiş Dağı (Uludağ) eteğindeki Hüsamettin Dergâhı yakınında ve Gökdere’nin doğusunda kalan Ebu Şahme Şeyhi Hasib Efendi’nin  (bazı kaynaklarda Şerif Efendi ) bahçesinde 19 gün gibi çok kısa bir sürede acele inşa edildiği bilinmektedir. 29 Haziran-2 Temmuz 1844 tarihleri arasında Abdülmecit, 18 Nisan 1862 tarihinde Abdülaziz ve 23 Ağustos 1909 yılında V. Mehmet Reşad konaklamışlardır.


Padişahların halkı selamladığı köşkün kuzey kesimindeki ağaçlıklı mekân “Temenna(selamlama)” yeri olarak adlandırılır. Bu ifade zamanla bu mevkiinin “Temenyeri” olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. Çeşitli tarihlerde Bursa’ya gelen Atatürk’ün de kaldığı köşk olma özelliğini taşıyan Hünkar Köşkü zaman içinde “Kasr-ı Hümayun”, “Kasr-ı Milli”  “Cumhuriyet Köşkü”, “Atatürk Köşkü” adlarıyla da anılmıştır.
Köşkün içinde bulunan kabul salonu, Atatürk’ün odası, manevi kızları Sabiha ve Ülkü’nün yatak odası ve havuzlu salonun yanı sıra yemek odasında bulunan birbirinden değerli porselenler, bahçedeki anıt ağaçlar, çakıl mozaik zemin ve çinili çeşme görülmesi gereken değerler arasındadır.
Tel: 0 224 329 34 98 – 99
http://www.bursamuze.com/
Pazartesi hariç haftanın her günü saat 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.
Mollaarap Mah. Köşk Caddesi No:2 Yıldırım/BURSA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir