Bursa hayvanat bahçesi’ne birde buradan bakın!

Bursa’da ilk hayvanat bahçesi 1955 yılında hizmete açılan Kültür Park içerisinde kurulmuştur. Uzun yıllar Kültür Park ziyaretçilerinin en önemli ilgi odaklarından olmuştur.

Yan yana dizilmiş küçük kafeslerde sergilenen hayvanlardan oluşan Kültür Park Hayvanat Bahçesi dünyadaki ve ülkemizdeki değişen hayvanat bahçesi anlayışını karşılayamadığından zamanla Bursa için kanayan yara halini almıştır.  Hayvanları koruma haftası nedeniyle, 10.10.1991 tarihinde sevinçle Kültür Park Hayvanat Bahçesi’ni ziyarete gelen bir ilköğretim okulu öğrencileri ne yazık ki hayal kırıklığı ile bahçeden ayrılırlar. Okullarına döndükten sonra okul yönetiminin de yardımlarıyla dönemin Belediye Başkanı’na Kültür Park Hayvanat Bahçesi hakkındaki duygularını ifade eden yazılarını iletirler. Minik yüreklerden hayvanlar için yükselen feryatlar, uzun süredir yönetim ve kamuoyunda rahatsızlık yaratmakta olan hayvanat bahçesi probleminin çözümü için bir kıvılcım olur ve hayvanat bahçesi ıslah çalışmalarına başlanır.

1994 yılında Sayın Erdem Saker’in Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütmeye başlamasıyla ıslah çalışmaları yerini dünya standartlarında bir hayvanat bahçesi kurulması fikrine bırakmıştır. Bu amaçla Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’den (EAZA) de destek istenerek,  Modern ‘’Bursa Hayvanat Bahçesi’’ proje çalışmalarına başlanmış ve  projenin onaylanmasının  ardından 10.10.1997 tarihinde  inşaat çalışmaları başlatılmıştır. Bursa’nın Modern Hayvanat Bahçesi 10.11.1998 tarihinde halkın yoğun ilgisiyle Türk köyü, ayı-kurt, yırtıcı kuşlar, su kuşları, lama, yaban eşeği ve deve bölümleri tamamlanarak, kapılarını ziyaretçilerine açmıştır; bunları aslan, leopar, maymun ve Afrika savana bölümleri izlemiştir.

Bursa Hayvanat Bahçesi’nin geliştirilmesinde 2. etap olarak adlandırılan ve birkaç sene içinde hediyelik eşya mağazası, Afrika köyü, Afrika kafe 2012 yılında , kanguru ve gülen kuş barınağı 2012 yılında, Amur kaplanı barınağı 2014 tarihlerinde barınaklar tamamlanarak kapılarını ziyaretçilerimize açılmıştır. Güney Amerika hayvanları adası, Fok ve penguen barınağı, gibi pek çok yeni oluşumun aralarında bulunduğu yeniden yapılanma ve kabuk değiştirme sürecini devam etmektedir.

Ziyaretçi Kuralları

  • Açılış kapanış saatlerine uyunuz.
  • Güvenlik nedeniyle çantalarınızı kontrol yetkimiz vardır.
  • Bahçemiz güvenlik kurallarına uyulmamasından doğan zararlardan sorumlu değildir.
  • Hayvanat bahçemiz ve otoparkta kaybolan ve çalınan eşyalardan Bursa Hayvanat Bahçesi sorumlu değildir.
  • 13 yaş altı çocuklar yanlarında bir büyük olmadan bahçeye giremez.
  • Çocukların güvenliğinden ebeveynleri sorumludur.
  • Hayvanat Bahçesi içinde bisiklet, kay kay, paten, top ve balon yasaktır.
  • Hayvanat bahçesi içerisine evcil hayvan alınmaz.
  • Hayvanat Bahçesi içindeki çim alanlarda piknik yapmak yasaktır.
  • Su şişesi, izmarit, çerez kabukları, yiyecek ambalajları, naylon poşetler ile etrafı kirletmek yasaktır.
  • Hayvan barınaklarının etrafını çevreleyen çitleri aşmak, çitlerin üzerine oturmak, kafeslerden hayvanlara temas etmek, camlara vurmak, barınaklara yabancı madde atmak tehlikeli ve yasaktır.
  • Hayvanların sağlığı için, beslenme saatleri ve uzmanlar tarafından hazırlanan diyetleri dışlında hayvanları beslemek yasaktır.
  • Flaşlı fotoğraf çekmek yasaktır.
  • Hava şartlarları ve bakım – onarım çalışmaları sebebiyle bazı hayvanları göremeyebilirsiniz.
  • Bahçede; çevreye, insanlara, hayvanlara veya kendine zarar verebilecek davranışta bulunanlar, çevreyi kirletenler giriş ücreti iadesi yapılmadan bahçe dışına çıkarılacaktır.

Yazılı ve sözlü uyarıları dikkate alacağınız, bitkilere ve hayvanlara saygılı olacağınız ve Hayvanat Bahçenizi temiz tutacağınız için teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir