Osmanlının kurucuları Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri MUHAKKAK ziyaret edin.

Osmangazi semtindeki bu iki türbe karşılıklı olarak Bursa gezisinin tarih haritasını oluşturuyor. Osmanlı Devleti’nin kurucuları Osman Bey ve Orhan Bey’in kabirlerinin bulunduğu türbeler, Tophane Meydanı’nda yer alıyor.

Ortada kubbenin altında bulunan sandukanın ise Orhan Gazi’ye ait.

OSMAN GAZİ TÜRBESİ NEREDE?

Bursa Tophane semtinde, Park girişinin solunda, Şehitlik Anıtının yanındadır. Osman Gazi Söğüt’te vefat ettiği zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür. Bursa’nın Türklerin eline geçişinden sonra naaşı Bursa’ya getirilerek Bizans dönemine ait Saint Elia (Gümüşlü Kümbet) Kilisesine gömülmüştür. İlk önceleri Orhan Gazi ile aynı çatı altına gömülmüşse de 1855 depreminde türbe yıkılınca 1863’de bugünkü türbeyi Sultan Abdülaziz yeniden yaptırmıştır.

Osman Gazi Türbesine ziyarete girmek isteyenler Bursa iline ve oradan da Osmangazi ilçesinde gelerek Osman Gazi’nin türbesine gidebilirler.

Osmanlı Devleti’nin ve hânedanlığının kurucusu olan Osman Bey, İlk Osmanlı kaynaklarına göre Anadolu’ya gelen bir Türkmen boyuna mensup olup Söğüt uç (uc) bölgesine yerleşen Ertuğrul Gazi’nin oğludur. Dedesi Süleyman Şah (Bazı kaynaklara göre Gündüz Alp), büyükannesi Hayme Hatun (Süleyman Şah’ın eşi), babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime (Haime) Hanım’dır. Osman Gazi Söğüt’te vefat ettiği zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür.

Osman Gazi Türbesi Kim Tarafından Yapıldı ve Yaptırıldı?

Osmanlı’nın Kurucusu Osman Gazi yaptığı Bursa Kuşatması sırasında vefat etmiştir. Oğlu Orhan Gazi ise babasının vasiyetini yerini getirmiştir. Bursa feth edildikten sonra Orhan Gazi, babası Osman Gazi’yi Bizans Şapelinin üzerine inşa edilen türbeye gömmüştür. Gümüşlü Kümbet olarak da bilinen bu türbe ise felaketlere şahit olmuştur. Özellikle de 1801 yılında ortaya çıkan yangının ardından 1855 yılında ise deprem ile birlikte türbe yıkılmıştır. Sonrasında Sultan Abdülaziz zamanında eski yapı korunarak türbe yeniden inşa edilmiştir.

Bursa’da bulunan Osman Gazi Türbesi, kubbe ile örtülmüş sekizgen bir plan yapısı ile oluşturulmuştur. Bu türbenin orta kısmında ise sedef kakmalı muhteşem bir sanduka vardır. Osmanlı İmparatorluğunun Kurucusu Osman Gazi de bu sandukanın içerisinde yatmaktadır. Bunun yanı sıra türbenin içerisinde on iki sanduka bulunuyor. Bu sandukaların Sultan 1. Murat’ın oğlu Savcı Bey’e ait olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda diğer sandukaların ise Orhan Gazi’nin eşi olan Aspurçe Hatun ve onun oğlu İbrahim Bey’e ait olduğu düşünülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir