Merinos Tekstil Müzesi’nde Yünün Hikayesine Tanıklık Et!

Yünlü dokuma merkezlerinden biri olan Bursa’nın ilk tekstil fabrikası…

Burası Neresi? Belediye tarafından kentin kültür ve turizm hayatını zenginleştirmek ve sosyokültürel hayatı aktifleştirmek amacıyla yürütülen tarihi kültürel mirası devam ettirip korumak için yapılan proje kapsamında  Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi kurulması ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Müze açılışı 1938 senesinde Atatürk tarafından gerçekleşmiş olup, Cumhuriyet ve Bursa tarihinin ikonik işletmelerinden biri olan Merinos Yünlü Müessesi onarılarak müze mimarisine uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Sergileme düzeni ile ilgili oluşturulan konseptte, eski Bursa Merinos Fabrikası’nda gerçekleştirilen üretim sürecinin tanıtılması hedefler arasındadır.

Neden Gitmeliyim? Bu doğrultuda ham yün elyafın gelişinden, ipliğin oluşumuna, iplik dokumanın el edilişinden, boya ve terbiye işlemlerinin yapımına tüm süreçte yararlanılan makinalar ve malzemelerin dört ayrı salonda sergilenecek bir şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca elyaf, iplik ve kumaşların fiziksel ve kimyasal testlerinde kullanılan cihazlar içinde bir laboratuvar kısmı oluşturulmuştur. Ortaya çıkarılan tasarımda tekstil makinalarının ziyaretçiler tarafından da rahat şekilde anlaşılabilmesi adına detaylandırılmıştır. Bu makinalar hakkında bilgi edinebilmesi için bilgilendirici panolar konularak rahat okunabilmesi sağlanmıştır.

Yünlü dokuma merkezlerinden biri olan Bursa’nın ilk tekstil fabrikası Merinosta yer alan ve dönemin endüstri teknolojisini belgeleyen makine ve teknik ekipman bakım ve onarımdan geçirilerek, özgün fonksiyonları simgelenecek ve sergilenecek bir biçimde teşhire hazır hale getirilmiştir. Aynı zamanda sanayi ve teknoloji tarihi ile Merinos tarihini belgelemeleri açısından bu miras kapsamında korunması uygun görülenlerin proje dahilinde bir müze kapsamında degerlendirilmesi ve korunması sağlanmıştır.

Söz konusu olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi  14 Ekim 2011 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açmış bulunmaktadır. 4 ana bölümden oluşan Tekstil müzesinde her bölümde sırası ile merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştügünün hikayesi anlatılmaktadır. Aynı zamanda bahsi gecen bölümlerden  ayrı olarak Atatürk odası, müdür odası, Bursa  ipekçiliğinin geçmişine ayna tutan aynı zamanda salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri kozadan ipek çekimi ile birlikte ipekli dokuma da ipek bölümünde ziyaretçilerimiz tarafından görülebilmektedir.

İçerisinde;

İki kattan oluşan bu yapının ilk katı kültür ve tarih mirasının tanıtımında farklı sergilerin düzenlenmesi gayesiyle bir sergi salonu yapılmıştır. İkinci katta ise Cumhuriyetin önemli ressamları arasında yer alan Malik Aksel’e ait bir galeri salonu mevcut durumdadır. 2011 senesinde kapılarını ziyaretçilerine açan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, 4 ana kısımdan meydana geliyor. Her bölümde sıraya konularak kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüşmesinin hikayesini yansıtıyor. Bu bölümlerin yanı sıra  Atatürk odası, müdür odası, Bursa ipekçiliğinin geçmişine ışık tutan ve salı, çarşamba, perşembe, cuma günleri kozadan ipek çekimi ile birlikte ipekli dokuma da bölümlerinden biridir. Şehirde parasız yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden biridir. Mutlaka gidin ve görün derim!

Mustafa Kemal Atatürk’ün eliyle yaptığı son açılış olması bakımıyla ayrıca bir önem kazanan Merinos Yünlü Müessesi ,bugün Tekstil Sanayi Müzesi olarak Cumhuriyet hafızasına yolculuk etmek isteyen siz değerli ziyaretçilerini ağırlamaktan onur  duyacaktır

  • Konum: Gaziakdemir, Merinos Cd. No:11, 16190 Osmangazi/Bursa
  • Giriş Saati: 09:00-17:00
  • Telefon: 0224 716 37 18
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir