Misi köy’de kahvaltı yapın!

Bursa Misi köyü nerede? Bursa Misi köyünde gezilecek yerler nereler?

Bursa Misi köyü Bursa ilinin Nilüfer ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Günümüzde Gümüştepe Mahallesi adıyla biliniyor.

Köy, çok eski bir yerleşim yeri olup yaklaşık 2000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Bursa Misi köyü nerede? Bursa Misi köyüne nasıl gidilir? Bursa Misi köyü hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar..Bursa’nın yeni mahallelerinden biridir. Orhaneli-Keles yolu üzerinde, Nilüfer Çayı kıyısındadır.Aslında bu mahalle çok eski bir köy­dür. Orhaneli-Keles yolu üzerinde, Nilüfer Çayı kıyısındadır.

Doğal güzelliğiyle şehirden uzak yeşil bir cennet olan Bursa Misi köyü, Bursa ilimizde görülmesi gereken bir güzellik olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi Nilüfer ilçesinin bir mahallesi olan Misinin adı Gümüştepe olarak değiştirilmiştir. Peki Bursa Misi köyüne nasıl gidilir? Bursa Misi köyü hakkında merak edilenlere haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler.. 

BURSA MİSİ KÖYÜ NEREDE?

Misi Köyü Bursa’ya bağlı turistik bir köydür. Bursa ilinin Nilüfer ilçesi sınırları içerisinde bulunur. Günümüzde Gümüştepe Mahallesi adıyla bilinmektedir. Köy, çok eski bir yerleşim yeri olup yaklaşık 2000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Misi Köyü Bursa İl merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

BURSA MİSİ KÖYÜNDE GEZİLECEK YERLER NERELER?

Misi köyünde görülmesi gereken yerlerin başında Çocuk Kütüphanesi gelmektedir. Küçük yaş gurubundaki çocuklara hizmet veren kütüphaneye giriş ücretsizdir.

Etnografya Evi’nin içinde dokuma tezgâhları, yöresel el işlemeleri, yöresel kıyafetler ve küçük bir Karagöz perdesi yer almaktadır. Köyü ziyarete gelenler ücret karşılığında bu evi de gezebilmektedirler.

Köy ’de Nilüfer Belediyesi tarafından açılan 90 araç kapasiteli Kamp Karavan alanı da bulunmaktadır. Misi kamp ve karavan tesislerinde: WC, duşlar, lavabolar, Sıcak ve soğuk su, mutfak çamaşır yıkama, musluğu ve elektrik panosu ve elektrik sayacı gibi kamp alanında işinize yarayacak birçok envanter bulunmaktadır.

Köyün piknik alanı, Köyde piknik yapmayı düşünüyorsanız, Nilüfer Çayı Kenarı çok uygun bir mekandır. Çay kenarında iyi bir yer kapabilmek için olabildiğince erken gelmeniz gerekmektedir. Özellikle hafta sonları. Çayın İçinde ördeklerin yüzdüğü çayın etrafında piknik alanları ve çay bahçeleri yer alıyor.

Köyün içinden geçen nilüfer çayı, meyve ağaçları, çınar ağaçları ve kavak ağaçlarıyla mükemmel bir doğaya sahip olan Misi Köyü, insanların dinlenmek ve piknik yapmak için tercih ettiği bir yerdir.

MİSİ KÖYÜ HAKKINDA;

Bursa Misi Köyü bugünkü adıyla Gümüştepe Mahallesi, Bursa ilinin en doğal köylerinden biri olma özelliğine sahiptir. Geçmişi milattan sonra 183 yılına dayanan Misi Köyü 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Kentsel SİT alanı ilan edilen köy, bu sayede betona yenik düşmemiştir.

Nilüfer Belediyesi tarafından adeta yeniden inşa edilmiştir. Belediye, zamana yenik düşüp yıkılmaya yüz tutan eski evleri onarmış ve sosyal mekanlar haline getirmiştir.

MİSİ KÖYÜNE NASIL GİDİLİR?

Şehir Merkezi’nden Heykel’den Şehreküstü metro istasyonundan metroya binerek Acemler durağında indikten sonra B/20 numaralı otobüse binerek Misi Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Terminal’den 38 numaralı otobüs ile Heykel’de inip metroya aktarma yaparak Acemler durağında indikten sonra B/20 numaralı otobüse binerek Misi Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Uludağ Üniversitesi’nden metro ile Acemler durağında indikten sonra B/20 numaralı otobüse binerek Misi Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

İstanbul’dan gelenler için İDO ile geliyorsanız Güzelyalı’dan 1/GY, BUDO ile geliyorsanız Mudanya İskelesi’nden 1M numaralı otobüs ile Emek metro istasyonuna geldikten sonra metro ile Acemler durağında inerek B/20 numaralı otobüse bindiğinizde Misi Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Orhaneli yolu üzerindeki Gümüştepe (Misi) mahallesine kent merkezinden belediye otobüsü seferleri düzenleniyor. 

Köyün eski adı Misi’ Halk arasında Mison gâvurları ile Kurtdere mevkiinde oturan gâvurun, güzel kızını istemesiyle başlayan tartışma sonucu, suyun kesilmesiyle bir gölet yapıldığı söylenmektedir. İşte adı da bu Mison adlı Hıristiyan’dan geldiği söylenmektedir. Köyün adının, bölgenin tarihsel adı olan Mysia‘den geldiği sanılmaktadır. Nitekim bazı kadı sicillerinde Mysie şeklinde yazıldığı görülür. Çünkü Uludağ’nın antik dönemdeki adı Mysia Olimposu idi. Mysos ise kayın demektir. Bu nedenle köy ve civarında çok mik­tarda kayın ağacı bulunduğu için de bu ad verilmiş olabilir. Menthon XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyıl başlarında köyde yaptığı araştırmalarda, önemli bir kentin kalıntılarını belirlemiştir. Köyün kuzeyinde antik sitenin, yükseklerden başlayıp kuzeydoğu eteklerindeki amfitiyatroya kadar yayıldığını yazıyor. Üzüm bağları ve tarlalarla çevrelenmiş tüm bu alanda yer yer toprağı eşelediğimizde yapı kalıntılarını görebiliriz. Köylüler burada bazen yontulmuş mermer kabartmalara, kitabelere rastlar. Bu kitabelerden biri kasabanın camisine girmeyi sağlayan eşikteymiş. Ama harflerinden bazıları ayaklar altında ezilmiş olduğundan artık okunamaz duruma gelmiş. Burada çok sayıda Manastır da vardı. Olimpik bir bölgedir. Sadece Missi arazisi bu manastırlardan büyük bölümüne sahiptir. Musevi V. Constantin’in birçok kez ziyaret ettiği kasabanın bahçelerinde Saint Andre Manastırı, Nilüfer Çayı halkası içinde, 500 m daha doğudaki Saint Nicolas, krallık manastırı nehrin öte yakasında idi. 50 metre kadar büyük olan Saint Zacharie Manastırı. Bu manastır V. Paul tarafından 799 yılında kurulmuş. Sultan I. Murad’ın vakıf köyü olup geliri, Çekirge’deki imarete harcanıyordu. Orhan Bey’in kardeşi Alaaddin Bey’e ait vakıflar da vardır. 1530 yılı tahrir defterine göre köyde sadece 3 hane yaşamaktaydı. 1895 ve 1908 Yıllığı’na göre köyde 174 hane bulunuyordu. 1987 yılında alınan bir karar ile Büyükşehir Belediye sınırları içine alınıp mahalle olmuştur. Ancak yine de şirin bir köy gibi varlığını sürdürmektedir. Halen güzel bir köydür. Köydeki eski hamam yakın zamanlarda yıkılmıştır. Yerli köyüdür. Köyün güneyindeki tepelerde Gerger Dede olarak anılan adak yeri ile köyün hemen yanında bulunan Kavacık Sultan yatırları birer adak yeridir. Özellikle Kavacık Sultan’a sıtma bağlanmak ve çocuğu olmayanların adaklarına iyi geldiği söylenmektedir. Köyün güneyindeki yamaçta bulunan Ayazma Pınarı, tonozdan yapılmış tarihi bir sarnıç içinden akmaktadır. Misi üzümlerinin, sirkesi ve şarapları da çok ünlüdür. Eski şarap fabrikalarından günümüzde sadece bir-iki tane kalmıştır. Bağlar da neredeyse yok olmuştur. Köyden Bursa’ya sürekli göç vardır. Bugün Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Gümüştepe, Misi Cd., 16110 Nilüfer/Bursa haritası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir