Bursa Uluabat Gölünü gördünüz mü?

Uluabat Gölü Bursa’da gezilecek yerler içerisinde en güzeli diyebiliriz. Değişik bir atmosferi vardır ve tertemiz havası ile dinlenmelik bir yerdir.  

Uluabat gölünün aslen eski adı Apolyont gölü şeklinde olmaktadır. Bu Uluabat gölünün içinde pek çok çeşitte balık yaşamaktadır.

Uluabat gölü Türkiye’de Bursamızda yer almaktadır. Uluabat gölü, Türkiye’nin batı kesiminde yer alan bir gölüdür. Bu göl Marmara bölgesine ait bir göl olarak da bilinmektedir. Uluabat gölü bu bölgeye gelmekte olan yerli ya da yabancı pek çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Uluabat Gölü Oluşumu Nasıldır?

Ülkemizde bulunan Uluabat gölü tektonik kökene sahip olarak oluşan bir göldür. Bu göl çevresinde bulunan Yenişehir, Bursa ve de Gönen bölgelerinde oluşan çöküntülerin sonucunda Uluabat gölü meydana gelmiştir. Gölün yanında kuş gölü de yer almaktadır. Bu kuş gölü de Uluabat gölü gibi bazı çöküntüler sayesinde oluşmuştur. Bu iki göl de birbirinden çöküntüler sonucunda ayrılmıştır.

Uluabat Gölü Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde hemen hemen herkes tarafından ziyaret edilmekte olan bu Uluabat gölü tektonik hareket ile oluşmuş olan göldür. Uluabat gölü aslen bir tatlı sudan oluşmaktadır. Bu göl batı ve de doğu yönde ortalama 24 kilometrelik uzunluğuna sahiptir. Gölün etrafında Marmara bölgesi’ne ait iklim hakimdir. Bu göl her mevsim toplam yağış alan göldür. Gölün rakımı ise yaklaşık 7 metredir. Uluabat Gölünün ortalama derinliği yaklaşık 2.5 metredir. Sığ bölgelerinde ise genel olarak derinliği 2 metre olmaktadır. Gölün genişliği 12 kilometre olup yüz ölçümü bakımından ise toplam 136 kilometre karedir.

Uluabat Gölü Efsanesi Nasıldır?

Tarihte güzel bir efsaneye sahip olan bu uluabat gölü buraya gezmeye ve görmeye giden kişilerin her zaman çok büyük bir ilgisini çekmiştir. Odryses çayı günümüzdeki Uluabat gölüne eski dönemlerde tarihte dökülmekteymiş. Uluabat Gölü çevresinde yer almakta olan Melde krallığı varmış ve bu Melde krallığı bir gün Apollino krallığından kızlarını oğluna istemiş. Daha sonra bu krallığın kızının gönlü olmadığı nedeni ile Krallığın prensi ile evlenmeyi istemeyerek reddetmiş. Ardından Apollina kralı da bu olayın üstüne kızını Melde krallığından bir şekilde korumak amacı ile uluabat göl çevresine bir adet saray inşa ettirmiştir. Bu çok ünlü efsaneler konu olmuş olan uluabat gölünün hikayesi bu şekildedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir