Emir Sultan Camii’ni gezin !

Bursa’mızın en sık ziyaret edilen camileri arasında Emir Sultan Camii bulunmaktadır. Emir Sultan Camii aynı zamanda ülkemizde en sık ziyaret edilen ve sürekli olarak turist çeken camiler arasında yer almaktadır.

Gerek mimari yapısı gerekse de tarihi ile her zaman cezbedici camiler arasında olan Emir Sultan Camii görülesi yerler arasındadır. Emir Sultan Camii’ne gelmeyi planlayanlar seyahatlerinden önce cami hakkında bilgi edinmektedirler.

Peki, Emir Sultan Camii nerede ve kim yaptırmıştır? Emir Sultan Camii’nin tarihi hakkında bilgi nedir? Emir Sultan Camii özellikleri ve hikayesi nedir? 

Emir Sultan Camii ve Türbesi

Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından İslam aliminin vefatı üzerine 15’nci yüzyılda yaptırılan Emir Sultan Camii, Bursa’nın doğusunda Uludağ’ın eteklerinde bulunuyor.

Cami, Bursa camileri arasında en büyük kubbeye sahip. 1795 yılında tamamen yıkılan kubbesi, 1804 yılında 3. Selim tarafından yeniden yaptırılan, 1855 depreminde de oldukça zarar gören cami, 2. Abdülhamit tarafından tekrar onarıldı.

Oldukça geniş bir avlusu olan Emir Sultan Camii, ziyarete gelenleri ilk olarak bu geniş avluda karşılıyor. Birbirlerine ahşap kemerlerle bağlanan 16 mermer ayağın taşıdığı revakla çevrelenen avlunun ortasında şadırvan, güneyinde cami, kuzeyinde türbe ve ahşap odalar yer alıyor.

Emir Sultan Camii’nin hemen yanında yer alan türbede Emir Sultan, oğlu Emir Ali, eşi Hundi Hatun ve iki kızının kabirleri bulunuyor.

Emir Sultan Camii Tarihi

Emir Sultan Camii 14. yüzyılda inşa edilmiş bir camidir. Açılış tarihi net olarak bilinmediğinden 14. yüzyıl olarak tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Çelebi Sultan Mehmed döneminde inşa edilen Emir Sultan Camii vefat eden Emir Sultan adına yapılmıştır. Caminin doğusunda ise Emir Sultan mezarlığı yer almaktadır. Tarihte 1795 yılında gerçekleşen deprem neticesinde Emir Sultan Camii tamamı ile yıkılmıştır. Daha sonra ise 3. Selim döneminde yeniden inşa edilmiştir. 1855 yılında gerçekleşen büyük deprem sonucunda da cami tekrardan büyük zarar görmüştür.

Bu deprem sonucunda ise cami tamamen yıkılmaktan kurtulmuş ve sadece zarar gören bölgeleri onarılmıştır. Cami 17. yüzyılda ise çeşitli süslemeler görmüştür. Belirli zaman periyotlarında ince işçilik ile birlikte Emir Sultan Camii süslenmiş ve günümüze orijinalliği ile gelmeyi başarmıştır. Emir Sultan Camii Rumi motifler yer almaktadır.

Emir Sultan Camii Özellikleri

 – Emir Sultan Camii iki minareli bir camidir.

 – Sekizgen kasnak üzerine inşa edilmiş bir kubbesi yer almaktadır.

 – Kesme taştan oluşan minaresi bulunmaktadır.

 – Emir Sultan Camii toplam 1200 kişilik kapasiteye sahip bir camidir.

 – Yapımında İznik çinilerinden yararlanılmış ve süslemeler buna yönelik yapılmıştır.

 – Caminin içerisinde yer alan ahşap odalar bulunmaktadır.

 – Kırk tane büyük penceresi yer almaktadır.

 – Rumi motiflerle Emir Sultan Camii süslenmiştir.

Emir Sultan Camii Mimarı Kimdir? Kim Yapmıştır?

Emir Sultan Camii mimarı kesin olarak bilinmemektedir. Yıldırım Beyazıt’ın kızı olan Fatma Hatun tarafından yaptırılan bir camidir. AA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir