Acı Dayı’da cantık yiyin!

Bursa’nın en iyi cantıkçılarından biri.

Cantık Bursa’dakiler için vazgeçilmez bir yiyecek. Kıymalı pide’nin bir değişiği denilebilir. Aslında bir çeşit Tatar böreğidir.

Acı Dayı Cantık Salonu’nu Necmettin Erötçü kurmuş. Necmettin usta aslında 1950’lerde seyyar arabada bu işe başlamış. Bursa Merinos futbol sahasının olduğu yerde tezgahta cantık satıyormuş. Cantıklar Kiremitçi mahallesindeki evlerinde yapılıyormuş.

1959’da bu dükkanı tutmuşlar. Başlangıçta mekan Hacı Dayı’nın yeri olarak biliniyormuş. Necmettin usta ve 6 kardeşi birlikte çalışıyormuş. Necmettin usta tezgahta, kardeşi Mehmet usta da kürekte çalışıyormuş. O zamanlar sadece cantık değil, Bursa kebabının altında kullanılan kebaplık pide de yapıyorlarmış. Meşhur Bursa kebapçıları pidelerini buradan alırmış. Tabelada Hacı Dayı yazarmış. Pide almaya gelen çıraklar “hacı abi hacı abi” diye seslenirlermiş. Necmettin usta defalarca uyarmasına rağmen kardeşi tezgah altından şarap içermiş. Bu uyarılarını dinlemeyen kardeşine kızıp dışarı çıkmış, hacının başındaki “H” harfini silmiş ve mekan olmuş “Acı Dayı”. Sonra kardeşler ayrılıp herkes kendi yoluna gitmiş. 1980 lerden bu yana “Acı Dayı” ismiyle işletmeye devam ediyorlar. Yine 1980 de soyadlarını “Pideci” olarak değiştirmişler. Şu an mekanın işletmesini Necmettin Usta’nın oğlu Yusuf Pideci yapıyor.

CANTIK NEDİR?

Cantık bir çeşit Tatar böreğidir. Mayalı hamurdan yapılmış, akşamdan güveç içinde, kara fırın içinde bırakılmış soğanla yani pişmiş soğanla, çiğ kıyma, baharat karışımı, hamur üzerine yayılıp kapatılıp uzatılarak yapılan bir ürünmüş. 1960-70 lerde babası seri üretime geçince, talep artınca şeklini yuvarlağa çevirmişler.

1950’lerde tüm Bursa’da 2-3 cantıkçı varken şu an her mahallede 5-6, tüm Bursa’da 110 cantıkçı varmış. Cantık Bursa’ya özgü bir ürün. Kenar ilçeler ve diğer illere gidildikçe bilinmemeye başlar. Cantık hamurunun özelliği mayalı olduğu ve poğaça gibi çıktığı için katlayıp bırakınca eski haline gelebilir. İçindeki kıyma sadece dana etinden yapılır.

Mekan Necmettin ustanın vasiyeti uyarınca sabah namanızda açılıyor. akşam namazında kapanıyor. Konum için tıklayın.

Adres: Kayhan Çarşısı Boğaz Sk. No:11
Osmangazi – BURSA, Türkiye
Telefon: 0224 221 54 89

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir