Irgandı köprüsü’ ve dünyaki benzerleri.. Ziyaret edin

Irgandı Köprüsü  Bursa’ya gidince görülmesi gerekenlerin başında gelir. Yıldırım bölgesindeki bu eski çarşılı köprü, 1442 tarihinde yapılmış. Büyük Bursa Depremi geçirmiş ve Kurtuluş Savaşı’nda bombalanmış olsa da ayakta kalmayı başarabilmiş.

Bu tarihi köprünün özelliği köprü üstünde çarşının bulunması. Köprü bildiğiniz köprüden farksız, ama dünyada çarşısı olan sayılı köprülerden olunca ün yapmış.

Dünya’da bizdeki Irgandı Köprüsü’ne benzeyen, üzerinde çarşısı olan diğer 3 köprü: Bulgaristan  Lofça’daki Osma Nehri üzerindeki Köprü, İtalya Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü diğeri de İtalya-  Venedik’teki Rialto Köprüsü.

Yıkılacak kadar kötü hale geldiği sıralarda 2004’te restore edilip tekrar kullanıma açılmış. Gittiğinizde köprü üstündeki dükkanlarda Bursa’lı sanatkarların el emeği göz nuru eserlerine ve işçiliklerine göz atın. Ziyaret edin. Aklınızda olsun köprüdeki dükkanlar Pazartesileri kapalıPazar günleri de bazıları kapalı. Irgandı Köprüsü sonrası durağınız da Mahfel’de salep olsun. Yeşil cami ve Türbe’de çok yakın. Yürüyerek sadece 3 dk mesafede.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir