Bursa’da Süt Helvası’nı tadın !

Osmanlı mutfağının son dönemlerinde yapılan ve saray mutfağının en gözde tatlılarından biri haline gelen süt helvası, Bursa’da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor.

Birçok kişi, Türkiye’de yalnızca Bursa’da yapılmaya devam edilen süt helvasını yemek için şehre geliyor. Üzeri yanık, akışkan, sıcak servis edilen bu helva çok ama çok lezzetli. Bursa’da ki Esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.

Yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı mutfağına giren süt helvası, o dönemde sarayda en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Zaman içinde Anadolu’ya yayılan süt helvası, gün geçtikçe unutuldu. Ancak özellikle Bursa’daki esnaf lokantaları süt helvasını menülerinden hiçbir zaman çıkarmadı.

Kavruk tadın altından gelen o hafif şekerli enfes aroma… Süt helvası için kavrulmuş un ve sütün muhteşem uyumu diyebiliriz. Bursa helvası diye de bilinen ve fırında pişen bu çok lezzetli ve Bursa’da oldukça yaygın.

Bursa’da yapılan süt helvası, maliyetinin de düşük olması sebebiyle esnaf lokantalarında en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Bursa’daki yemek kültüründe öğle saatlerinde tüketilen süt helvası, saat 14.00’dan sonra tüm lokantalarda tükeniyor ve gün içerisinde bir daha yapılmıyor.

Helva deyince akla ağır bir tatlı gelmesine rağmen piyasadaki helva türleriyle uzaktan yakından alakası yoktur, ismi helvadır sadece. Gayet hafif ve muhallebi kıvamında, sıcak servis edilir. 

Süt helvası, kazandibinin atası olarak biliniyor. Aslında kazandibinin yarım bırakılmış hali süt helvasıdır. Süt helvasının en güzeli uzun sürede pişirilenidir. Unun uzun süre kavrulması çok önemli. Süt helvasının püf noktası, kıvamının helva kaşıktan akmayacak kadar katı çatal ile yenemeyecek kadar akışkan olmasıdır. Bu kıvamı yakalamak pişirme tekniğinde.

Pişirme aşaması biraz zahmetli. 3 aşamada pişiyor.

Bursa’da Süt Helvası nerede Yenir?

  • Hayat Lokantası – Bursa Merkez (Osmangazi)
  • Helvacı Ali / Bursa ( İnegöl )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir